2011. szept. 26.

Gouda

Hazaérve a kelet-európai szürkeségbe legkellemesebb emlékem Hollandiából talán Gouda, annak ellenére is, hogy ott töltöttünk a legkevesebb időt, hiszen igazából csak egy pihenő volt a Rotterdam-i óriási hajók és épületek látványa után. Talán éppen ez a kontraszt volt az ami annyira kellemes emlékké emelte.
Ha már a jegyünk 24 órán keresztül bármelyik vonatra érvényes volt úgy döntöttünk kihasználjuk a lehetőséget és a hazaúton (Enschedebe) megszakítjuk a vonatozást és megnézzük Goudát. Én csak annyit tudtam róla, hogy egy bizonyos sajtfajta a nevét viseli, de a vonaton működő wi-fi segítségével hamar megtudtuk, hogy van egy gyönyörű szélmalma is, így már izgatottan vártuk az érkezést. A google mapsnek köszönhetően nagyjából agyamba véstem a malomhoz vezető útvonalat és már meg is érkeztünk a Rotterdamtól mindössze 20 percnyi vonatozásra fekvő gyönyörű városkába .Szépségét a vonatállomástól eltávolodva rögtön a második utcasarok után feltárta.


Hangulatos belvárosát csatorna határolja, rajta vízre épült lakásokkal, múzeumi és használatban levő hajókkal melyeknek többsége ugyancsak szolgál lakás gyanánt is.


Persze elmaradhatatlanok voltak az Enschedeben már megismert mesébe illő kis házikók a betekintést engedő nappalikkal. A hajók, a vízi lakások, a szép házak és a part menti zöldövezet együttesen nagyon elragadó látványt nyújtott.


A látvány, a csend és a nyugalom akaratlanul is kiváltotta azt az érzést az emberben, hogy szívesen elfogadna egy lakást ott a csatorna mellett. Kis kérdezősködés után hamar megtaláltuk a Vörös Oroszlán szélmalmot (Molen de Roode Leeuw) és gyorsan, amíg nem bukott le a nap, körbefotóztuk a helyet.


Leírások alapján ez egy ténylegesen gabonát őrlő malom.
Mivel kevesebb időre volt szükségünk a malomig eljutni mint azt előzetesen gondoltuk, maradék időnket rászántuk a belváros megtekintésére. A központ az Enschedeből már jól ismert hangulatos épületeket tárta elénk. Zárás után lévén, az üzletek előtt csak a szemetes zsákok fogadtak egyébként kihaltak voltak az utcák


csak néhány sajt úszkált komótosan az esti csendben...


Nincsenek megjegyzések: